Jumlah Penduduk di Malaysia 2011

| June 6, 2011

Ramai juga yang tercari-cari fakta dan informasi ni, sebenarnya berapa orang penduduk yang ada di Malaysia pada tahun 2011 ni. Ikut laporan yang diumumkan oleh menteri pada akhir tahun 2010 yang lepas (artikel ada kat bawah), dekat 27.5 juta orang berada di Malaysia. Tapi aku tak pasti jumlah tu termasuk dengan warga asing yang bekerja di Malaysia atau jumlah pendatang haram dari negara-negara luar seperti Indonesia atau Bangladesh. Pendapat aku, kalau ditambah dengan bilangan mereka-mereka itu, ada dekat 29 juta orang kot. Bayangkan betapa ramainya golongan pendatang tanpa izin (PATI) ni di Malaysia. Kalau korang nak perincian tentang jumlah sebenar penduduk Malaysia 2010, korang pergi lawat pautan ini: Penduduk Malaysia 2010 yang disediakan oleh Jabatan Perangkaan Negara. Informasi tentang penduduk di setiap daerah pun ada juga.

Okay, aku tau korang datang sini sebab nak cari berapa ramai penduduk Malaysia pada tahun 2011 kan. Jadi, berdasarkan formula statistik yang telah dibangunkan oleh Jabatan Perangkaan Negara. Jumlah terkini, setakat 6 Jun 2011, penduduk di Malaysia ialah sebanyak 28,532,246. Okay, puas hati dah? “Oi oi, mana ko tau menatang ni, apa formula sebenar yang ko guna eh?“. Berikut merupakan andaian yang telah dibuat dalam formula ini:

Satu kelahiran berlaku setiap 58 saat
Satu kematian berlaku setiap 4 minit dan 36 saat
Seorang migran masuk(antarabangsa) setiap 5 minit dan 15 saat
Pertambahan keseluruhan penduduk, seorang penduduk bagi setiap 56 saat

penduduk malaysia pelbagai kaum
Aku rasa rakyat Indonesia dan Bangladesh pun dah layak dan kena masuk dalam gambar penduduk Malaysia ni. Ramai sangat puak-puak depa tu. Hehe.

Utusan Malaysia melaporkan jumlah penduduk Malaysia terkini mencecah 27,565,821 orang berdasarkan maklumat Bancian Penduduk dan Perumahan Tahun 2010. Laporan permulaan Banci Penduduk dan Perumahan 2010 menunjukkan jumlah penduduk Malaysia kini adalah seramai 27,565,821 orang.

Daripada jumlah itu terdiri daripada 14,112,667 orang lelaki dan 13,453,154 orang perempuan dengan purata kadar pertumbuhan penduduk tahunan dalam tempoh 2000 sehingga 2010 ialah 2.17 peratus. Semasa tempoh bancian, terdapat 6,396,174 isi rumah dan 7,380,865 tempat kediaman di seluruh negara. Laporan itu diumumkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop di sini hari ini.

Sumber: Utusan Online December 2010

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian kata kunci paling popular:

  • bilangan pati terkini
  • jumlah kenderaan di malaysia 2011

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Category: Fakta dan Informasi

About the Author ()

"Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang menciptakan." (Surah Al-‘Alaq 96: 1)

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Farihan(Han) says:

    Penduduk Negeri Melaka je dah 1,000,000 orang..